Mus jabłkowy z bitą śmietaną

1 kg jabłek, 5 białek, 1/4 szklanki wody, 4 łyżki cukru, szklanka śmietany 36%,kilka kropel soku z cytryny,2 łyżki cukru pudru,szczypta cukru waniliowego.
1. Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.
2. W rondelku udusić jabłka razem z wodą i 2 łyżkami cukru aż się rozpadną i nabiorą złotego koloru, ostudzić.
3. Białka ubić na sztywną pianę, dodać 2 łyżki cukru i dalej ubijać, po czym połączyć z jabłkami, delikatnie wymieszać. Schłodzić.
4. Bardzo schłodzona śmietanę ubijac trzepaczką do piany lub mikserem. W trakcie ubijania dodawać do smaku sok cytrynowy i cukier puder.
5. Mus jabłkowy na wierzchu przybrać bitą śmietaną.
Zimą można przygotować mus, (podobnie jak szarlotkę czy inne desery) z przecieru jabłkowego zrobionego latem.