Mule zapiekane z masłem

(4 porcje)

1 kg muli, 5 łyżek masła, 1 ząbek czosnku, 1 mała cebulka szalotka, 4 łyżki tartej bułki, sól, pieprz

Mule oczyścić i na dużej patelni pod przykryciem ogrzewać 5 minut.
w tym czasie powinny się nieco otworzyć. Te, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Otworzyć rozchylone skorupki do końca i oderwać od siebie połówki, pozostawiając tę, w której zostało mięso. Ułożyć połówki na folii na blaszce z piekarnika, tak układając folię, aby muszle się nie przechylały. Przygotować aromatyczne masło: szalotkę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, pietruszkę jak najdrobniej posiekać. Wszystko razem wymieszać z masłem i tak uzyskany farsz nakładać do każdej muszli, wygładzić powierzchnię i posypać tartą bułką. Zapiekać w nagrzanym do 180? C piekarniku do momentu, aż masło zawrze. Podawać na gorąco.