Mule (omułki jadalne)

Mule są małżami morskimi. Najliczniej występują w Morzu Œródziemnym, Północnym, w Atlantyku i kanale La Manche. Jest wiele odmian muli, a hodowlane są znacznie większe niż żyjące w naturze. Wszystkie jednak są równie smaczne. Niezbyt kaloryczne, są jednocześnie bogate w wapń, żelazo oraz jod. Sprowadzane do nas świeże mule są dla smakoszy prawdziwym przysmakiem, choćby dlatego, że stanowią jeszcze rzadkość na naszych stołach. A jada się je zarówno na surowo, jak i gotowane w wodzie, winie i na parze, a także smaży oraz podaje ze śmietaną, sosami i w sałatkach. Choć wymagają pewnej uwagi i staranności podczas przyrządzania, trud się niewątpliwie opłaci, bowiem dania z muli są wyjątkowe. Pamiętać należy, że świeże muszle powinny być zamknięte – otwarcie się ich oznacza, iż mule są nieżywe i mogą być szkodliwe. Natomiast w czasie przyrządzania muszle powinny się otworzyć i teraz z kolei zamknięte w gotowaniu muszle trzeba wyrzucić. Muli nie należy trzymać zbyt długo w wodzie, należy je szybko umyć pod bieżącą wodą, pomagając sobie miękką szczoteczką. w lodówce przechowuje się świeże mule bezpiecznie trzy dni, a po ugotowaniu jeszcze kolejny dzień lub dwa.