Mozzarella
Ser ten trafił na nasze stoły już kilka lat temu. Wielka szkoda, że nie możemy raczyć się mozzarellą z mleka bawolego, jaką jada się we Włoszech, jest to bowiem ser znacznie mniej tłusty i bardziej delikatny. Ma on jednak tak krótki czas przydatności do spożycia, liczony zaledwie w godzinach, że nie we wszystkich częściach Włoch można go w ogóle kupić. Dzięki szybkiemu transportowi w odpowiednich warunkach ser ten można obecnie przewieć na pewną odległość, ale i tak najlepiej jadać mozzarellę z mleka bawolego blisko miejsca jej powstania, bo wówczas jest na pewno świeża. Mozzarellę z mleka krowiego, jaką kupujemy w naszych sklepach, także prawdę mówiąc doskonałą, produkuje się u nas dokładnie według włoskich receptur lub sprowadza z zagranicy. Dobra jakościowo mozzarella to miękki, elastyczny biały ser o konsystencji lekko gumowej. Bez niej nie można wyobrazić sobie tradycyjnej pizzy ani innych włoskich dań. Doskonale komponuje się z pomidorami, bazylią, czosnkiem, oliwą, świetna jest też we wszelkiego rodzaju zapiekankach. Kupujemy ją w woreczkach napełnionych serwatką, dzięki czemu zachowuje świeżość przez kilka dni. Najpopularniejszym daniem z mozzarellą jest, również u nas, sałatka (insalata) caprese, czyli plastry mozzarelli przekładane plastrami pomidorów, posypane oliwkami i porwaną na kawałki świeżą bazylią, polane oliwą lub sosem winegret (ta wersja jest bardziej pikantna).