Miodownik

1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka rozpuszczonego miodu
3 łyżki cukru
1 łyżeczka do kawy mielonego imbiru
1–2 łyżeczki do kawy mielonego cynamonu
2 łyżeczki do kawy sody
4 łyżki dobrego oleju lub oliwy
1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
2 jaja
5 łyżek soku z pomarańczy

Mąkę wymieszać w misce wraz z cukrem, sodą, imbirem i cynamonem. Dodać płynny miód, sodę, olej lub oliwę, jajka i sok z pomarańczy. Wszystko razem utrzeć drewnianą łyżką lub mikserem. Płaską formę do pieczenia wyłożyć papierem do wypieków i przelać do niej ciasto.
Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C i piec ciasto 50–60 minut. Kiedy stężeje, jest gotowe. Pozostawić w formie do wystygnięcia. Owinięte folią przechować co najmniej 2–3 dni, aby przeniknęły się wszystkie smaki i zapachy. Kroić na niewielkie kawałki.
Miodownik jest jedną ze słodkich tradycyjnych potraw na Rosz ha–Szana, czyli odpowiednik Nowego Roku.