Meksykański indyk w czekoladzie
1 indyk
na nadzienie: 2 cebule, 3 łyżki masła, 4 czerstwe kajzerki,
1 szklanka mielonego mięsa wieprzowego, 1 ząbek czosnku, 1/2 szklanki mleka, 2 jaja
na sos: 1/2 szklanki białego wina, 1/2 szklanki śmietany, 10 łyżek kakao, 10 łyżek startej na tarce gorzkiej czekolady, sól, pieprz, 1 ostra papryczka chili
Indyka sprawić i natrzeć solą. Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, dodać mięso, bułkę, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Nadziać indyka farszem, zaszyć otwór. Piec w piekarniku, polewając wytapiającym się tłuszczem.
Kiedy indyk jest już upieczony, połączyć sos z winem, dodać kakao
i czekoladę wymieszane ze śmietaną oraz papryczkę chili. Zagotować na bardzo małym ogniu. Indyka polać po wierzchu sosem, resztę sosu podać w sosjerce.