Mazurek pomarańczowy

Ciasto: 2 niepełne szklanki przesianej mąki, 1/2 kostki masła, łyżka masła roślinnego, 1/2 szklanki cukru pudru, 3 ugotowane na twardo żółtka, ewentualnie łyżka śmietany.
Polewa: 3 pomarańcze, cytryna, 2 łyżeczki żelatyny, szklanka cukru, migdały, rodzynki, ewentualnie czekolada.
1. Masło posiekać z mąką, dodać cukier i ugotowane na twardo żółtka przetarte przez sitko. Szybko zagnieść. Jeśli jest kłopot ze zlepieniem ciasta, można dodać łyżkę śmietany.
2. Z ciasta uformować kulę i włożyć na 1/2 godz. do lodówki.
3. Oziębionym ciastem wylepić blachę, piec w gorącym piekarniku w temperaturze ok. 200?C na jasnozłoty kolor .
4. Umyte szczotką i sparzone wrzątkiem pomarańcze i cytrynę zemleć w maszynce do mięsa.
5. W rondelku smażyć ok. 1/2 godz. zmielone owoce z cukrem ,aż będą szkliste.
6. Rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny w 1/2 szklanki zimnej wody, połączyć z usmażonymi owocami. Zagotować polewę , po czym wyłożyć ją na mazurek.
7. Udekorować migdałami i rodzynkami, można też brzegi mazurka polać rozpuszczoną czekoladą.