Mazurek Marysi, ciasto doskonałe na cały rok
Ciasto: 5 szklanek przesianej mąki, kostka masła, 1/4 kg płynnego lub scukrowanego miodu , 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Krem: 2 szklanki mleka, 3 łyżki kaszy manny, kostka masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 5 kropli olejku migdałowego.
Polewa: 4 łyżki wody, 4 łyżki cukru, 1/4 kostki masła, 3 płaskie łyżki dobrego kakao.
1. Wszystkie składniki ciasta przesiekać nożem i dokładnie zagnieść.
2. Ciasto rozwałkować na 3 równej wielkości placki: najlepiej na dużej blaszce o rozmiarach równych rozmiarom piekarnika rozłożyć folię aluminiową lub papier do wypieków i na niej ,bez smarowania ,piec każdy placek z osobna.
3. Każdy z placków grubości ok. 3 – 5 mm piecze się nie dłużej niż 7 – 9 min., do momentu, kiedy zacznie się złocić.
4. Ugotować z mleka i manny gęstą kaszkę. Wystudzić.
5. Rozetrzeć na krem, najlepiej w kielichu malaksera lub mikserem w misce masło, dodać cukier puder i po trochu ostudzoną kaszkę ,na koniec olejek. Krem szybko staje się bardzo puszysty, lekki.
6. Przekładać kremem placki, w miarę możliwości równomiernie obciążyć, pozostawić do zastygnięcia, można lekko obciążyć.
7. Kiedy placki są już połączone kremem, przygotowuje się polewę. Ugotować razem wszystkie składniki podane w przepisie na początku. Mieszać przez cały czas gotowania. Kiedy zaczyna gęstnieć, polać placki i dokładnie rozsmarować na całej powierzchni długim nożem: robić to prędko, gdyż polewa szybko zastyga.
Można posypać mazurek wiórkami kokosowymi albo mielonymi lub siekanymi orzechami.
8. Kroić ostrym nożem niewielkie ciasteczka.
Ciasto to umownie nazywamy mazurkiem , głównie z powodu formy. Ma oryginalny smak, jest lekko wilgotne, a zarazem nie ma cech rozmazującego się tortu.