Maślaki duszone
(4 porcje)
Głęboki talerz pełen obranych grzybów, cebula, łyżka masła lub masła z olejem czy oliwą, łyżka mąki, 3 – 4 łyżki śmietany, pieprz, sól do smaku.
1. Maślaki obrane ze skórki pokrywającej kapelusze, umyć, poszatkować dość drobno.
2. W garnku zeszklić na maśle pokrajaną w kostkę cebulę i włożyć do niej poszatkowane grzyby. Przykryć i na małym ogniu dusić ok.15 minut. Grzyby puszczą sporo soku, trzeba jednak uważać, aby nie przywarły do dna.
3. Kiedy grzyby są już miękkie, posolić je, dodać pieprz i wlać wymieszaną z mąką śmietanę. Zagotować. Podawać z ziemniakami lub bułką.
Komentarze
Panie Piotrze,
Ja i moja kochana Ewelinka przyrządziliśmy tę potrawę i bardzo nam smakowała. Oprócz ziemniaków zjedliśmy ją z pieczonym schabem, gdyż obawiałem się, że się nie najem;p
Była to nasza pierwsza przygoda z własnoręcznie zebranymi grzybami.
Pozdrawiam!
Cieszę się. A sezon grzybowy w całej pełni. Ostatnio delektujemy się borowikami z własnego lasu. I to w dwóch formach: smażone na maśle z koperkiem i odrobiną soli lub surowe w postaci carpaccio czyli cienko pokrojone wzdłuż, z sola , pieprzem i octem balsamico.
Mmmmmm pyszności! I, ahh, ten własny las. Panie Piotrze moja wyobraźnia wprost tańczy!
A my właśnie jedziemy tam, by potańczyć pośród pomarańczowych maślaków i kani. Widzimy też ze smutkiem, że sezon grzybowy kończy się. Jeszcze tylko szare gąski na najlepszą z zup i…