Marynowany łosoś

(6–8 porcji)

łosoś lub filet z łososia (ok. 1–1 1/2 kg)
3 cebule
5 ziaren ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 cm korzenia imbiru
sól
1 1/2 szklanki wody
1 1/2 szklanki octu
do marynowania ryby: 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 2 potłuczone ziarna ziela angielskiego, 1 pokruszony liść laurowy, 1 szklanka octu

Postępować jak w poprzednim przepisie: oczyszczoną i pokrojoną na porcje rybę położyć na warstwie siekanej cebuli i korzeni, zalać wodą z octem i gotować, aż ryba będzie całkiem miękka. Łososia wyjąć z wywaru, przełożyć do kamionkowego naczynia, posypać pieprzem, potłuczonym zielem angielskim i pokruszonym liściem laurowym. Zagotować ocet, dodać taką samą ilość wywaru z ryby, ostudzić, a następnie zimnym płynem zalać rybę. Kiedy całość jest całkiem zimna, ustawić pod przykryciem w lodówce.
Łosoś marynowany jest doskonały, nawet jeśli przechowuje się go 2–3 tygodnie.