Marynata z Carcasonne

3 ząbki czosnku, 100 ml oliwy extra vergine, 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej, 1 mały kieliszek różowego octu balsamicznego, pędy świeżego rozmarynu, 1/2 łyżeczki suszonej lawendy, skórka z 1/2 pomarańczy, 1 pęczek liści bazylii

Czosnek zmiażdżyć lub wycisnąć przez praskę, zgnieść też pędy rozmarynu i skórkę pomarańczową. Czosnek zmieszać z solą i w moŸdzierzu rozgnieść na masę. Przełożyć do szklanego słoika ze szczelnym zamknięciem (typu twist), dodać pozostałe składniki i wstrząsać jak shakerem do koktajli przez 5-10 minut. Odstawić w ciepłe miejsce. Nie przechowywać, lecz zużyć tego samego dnia.
Doskonała marynata do grillowanych mięs i serów.