Marmolada mieszana

po 1/2 kg jabłek, gruszek, śliwek i zielonych pomidorów,
80 dag cukru, niegazowana woda mineralna

Gruszki, jabłka i pomidory umyć i pokroić pozbawiając pestek. Œliwki po umyciu też pozbawić pestek. Najpierw dusić gruszki w 100 ml wody pod pokrywką przez 20 minut. Rondel odkryć i dodać jabłka. Po kolejnych 20 minutach dorzucić śliwki i pomidory. Owoce rozgotować i przetrzeć przez sito. Dodać cukier i dalej dusić, mieszając drewnianą łyżką, aż masa zgęstnieje. Przełożyć gorącą do wymytych spirytusem lub wyparzonych wrzątkiem słoików i dobrze zakręcić. Pamiętać o dezynfekcji zakrętek, a zwłaszcza gumowych uszczelek. Najlepiej umyć je spirytusem 70 %. Jedna miarka (kieliszek) starcza na wiele słoików i zakrętek.