Małdrzyki

(8 porcji)
1 kg ugotowanych ziemniaków, cebula, 2 łyżki masła lub margaryny, jajko, 25 dag białego sera ( mniej więcej szklanka pokruszonego sera), sól i pieprz, 3 – 4 łyżki oleju lub oleju z masłem do smażenia, 3 łyżki tartej bułki.

1. Ugotowane ziemniaki i ser zemleć lub przecisnąć przez praskę do puree.
2. Na maśle usmażyć na złoto drobno pokrajaną cebulę.
3. Połączyć masę ziemniaczano-serową z cebulą, dodać jajko, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
4. Formować kotlety, obtaczać w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Małdrzyki, rodem z Litwy, można podawać z jakąkolwiek surówką, zieloną sałatą lub gotowaną kiszoną kapustą zaprawioną zasmażką. To bardzo posilne danie obiadowe.