Makowiec

40-50 dag maku, 1 l mleka, 3 łyżki masła, 1/2 szklanki miodu (najlepiej spadziowego lub gryczanego), cukier do smaku, 2 jajka, smażona skórka pomarańczowa, zapach waniliowy lub laseczka wanilii, rodzynki, sparzone i obrane migdały pokrajane w paski, ciasto drożdżowe
do wysmarowania formy: masło lub smalec

Mak zalać zimną wodą w większym naczyniu, aby na powierzchnię wypłynęły zanieczyszczenia, ostrożnie zlać je z wierzchu, starając się mak jak najdokładniej odsączyć. Zagotować mleko i włożyć do niego mak. Gotować na jak najmniejszym ogniu około pół godziny. Po ugotowaniu odsączyć na sicie, po czym trzykrotnie zmielić (jeśli mamy sitko do maku, wystarczy dwukrotnie). W garnku o grubym dnie dokładnie rozpuścić masło i miód. Dodać zmielony mak. Podgrzewać go i mieszając dodawać cukier (masa miodowa musi być dość słodka, tak aby słodycz wyraŸnie dominowała nad mdłym smakiem maku), zapachy, migdały, rodzynki i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. Mak powinien być dobrze przesmażony, ale nie wolno dopuścić do jego przypalenia. Zestawić z ognia. Dodać żółtka i ubitą pianę. Ciasto drożdżowe rozwałkować cienko, aby móc wielokrotnie zwinąć makowiec. Całą powierzchnię ciasta posmarować białkami, po czym rozłożyć na nim równomierną warstwą mak. Zwinąć w rulon. Ponakłuwać w kilku miejscach, aby zapobiec odstawaniu skórki i poszczególnych warstw podczas pieczenia, włożyć do wysmarowanych dobrze form i odstawić do wyrośnięcia. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 40-45 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu wyjąć z form i obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem.