Łosoś z sałatką z mango i papai
(4 porcje)
4 kawałki surowego łososia ze skórą, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz
na sałatkę: 1 mały owoc mango, 1 mały owoc papai, 2 łyżeczki startego świeżego imbiru, 1 nieduża cytryna, sól, pieprz
Łososia posypać lekko solą i pieprzem, pokropić sokiem cytrynowym. Nagrzać piekarnik do temperatury 180? C i wstawić na kratce grillowej ułożone na niej kawałki łososia. Włączyć górne grzanie lub termoobieg. z każdej strony piec rybę 6 minut lub nieco krócej, jeśli mięso jest już miękkie
i upieczone. w tym czasie przygotować sałatkę: przekroić na pół mango, wyjąć pestkę, pokroić miąższ w kostkę i dopiero wtedy odkroić go od skórki. Przekroić papaję, usunąć łyżką pestki, obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać oba owoce z sokiem cytrynowym, pieprzem i solą. Kiedy łosoś będzie upieczony, nałożyć na kawałki ryby sałatkę owocową i podawać.