Łosoś solony

(6–8 porcji)

2 filety świeżego łososia ze skórą (ok. 1 1/2–2 kg), 6 łyżek soli morskiej, 6 łyżek cukru, 6 łyżek siekanego kopru, ewentualnie 1 łyżka mielonego pieprzu

Łososia umyć, pozostawiając skórę, i osuszyć papierową kuchenną ściereczką. Wymieszać cukier z solą i ewentualnie z pieprzem. Ułożyć jeden filet na deseczce skórą do dołu. Posypać połową soli wymieszanej z cukrem, następnie całą porcją posiekanego koperku, potem drugą połową soli, a na tym położyć drugi filet stroną bez skóry. Mocno docisnąć oba filety do siebie i ciasno owinąć folią spożywczą. Wstawić na 1–2 doby do lodówki. Po wyjęciu z lodówki można oskrobać nieco nadmiar kopru (niekoniecznie) i kroić w cienkie plastry. Podawać z majonezem lub majonezem z chrzanem.