Łosoś pływający w kawie

1 kg steków z łososia, 50 ml czerwonego wytrawnego wina, 200 ml mocnej kawy, 10 dag masła, 4 szalotki, 1 łyżka cukru, natka pietruszki, por, 1 łyżeczka mąki kartoflanej, sól, cukier, świeżo zmielony pieprz

Dymkę pokroić i zeszklić na maśle z niewielką ilością wody i jedną łyżką cukru. Odłożyć. Płaty łososia zwinąć w rulony i spiąć wykałaczką, by się nie wyprostowały. W rondlu zmieszać zeszklone szalotki z kawą, posiekaną natką pietruszki i porem zestruganym na grubej tarce. Zagotować i do wrzątku dodać rulony łososia. Zmniejszyć ogień i gotować przez kwadrans, po czym filety wyjąć z garnka i trzymać w cieple. Odparować połowę pozostałego w garnku płynu, dodać rozprowadzoną w czerwonym winie mąkę kartoflaną i mieszając dodawać masło. Doprawić do smaku solą, cukrem
i pieprzem. Dokładnie rozrobionym sosem polać rybę. Podawać z ryżem.