Łosoś pieczony na wyjątkowe okazje
(10 porcji)
Łosoś o wadze ponad 2 kg , 2 łyżki masła lub margaryny, plaster słoniny, co najmniej 1/2 szklanki słodkiego białego wina (może być domowe), cytryna, sól.
1. Sprawić łososia (łatwiej usuwa się łuski, jeśli przed tym zabiegiem zanurzyć na moment rybę w gorącej wodzie). Wypatroszyć, poodcinać płetwy i ogon, umyć i nasolić, pozostawić na godzinę.
2. Naszpikować łososia cienkimi paskami słoniny wkładając je pod skórę.
3. W brytfannie ułożyć na nim masło i wstawić do nagrzanego piekarnika. W czasie pieczenia polewać wytapiającym się tłuszczem.
4. Pod koniec pieczenia, rumianego już łososia polać winem i sokiem z cytryny. Rybę podaje się w całości, choć może wygodniej byłoby w kuchni podzielić ją na kawałki i razem ładnie ułożyć, aby sprawiała wrażenie podanej w całości. Najlepiej smakuje z dość pikantną surówką.