Letnia sałata w dużej misce

(6 porcji)
Sałata, papryka, 2 pomidory,2 ogórki świeże lub kwaszone, szczypiorek, koperek, cebula ok.30 dag ugotowanej fasolki szparagowej,3 gotowane ziemniaki, 2 jajka na twardo, pęczek rzodkiewek.
Sos: 8 łyżek oleju lub oliwy, 3 łyżki octu winnego, balsamicznego lub soku cytrynowego, 2 – 3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki musztardy, sól, łyżeczka cukru, pieprz, bazylia, estragon.
1. Na dnie miski układać liście sałaty, a na nich ogórki, pomidory i rzodkiewki pokrojone w plasterki, cebulę i paprykę krojoną w paseczki, szczypiorek i koperek drobno posiekane, ziemniaki pokrojone w plasterki, pokrojoną fasolkę.
2. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek i zalać sosem.
3. Całość wymieszać już na stole, tuż przed jedzeniem.
Tak przyrządzona sałata nadaje się wyśmienicie na przyjęcie ogrodowe w ogrodzie. Traktując zieloną sałatę jako bazę robimy kompozycje różnych jarzyn, zalewając to wszystko sosem. Możemy połączyć jarzyny surowe z gotowanymi.