Legumina z razowego chleba

8 kromek razowego chleba
1 szklanka mleka lub śmietanki
20 dag masła
8 jaj
1 szklanka z czubem cukru
1 łyżka posiekanej skórki cytrynowej
szczypta mielonego cynamonu
2 utłuczone goŸdziki
szczypta soli
1 łyżka masła do wysmarowania formy

Chleb pokruszyć i ugotować w mleku na masę. Ochłodzić. Dodać do ostudzonej masy roztopione masło, żółtka, cukier, skórkę cytrynową, cynamon, goŸdziki i sól. Po dokładnym wymieszaniu dodać jeszcze ubitą na sztywno pianę z białek, znów ostrożnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do gotowania budyniu lub do garnka ze szczelną pokrywą. Gotować w kąpieli wodnej, na wolnym ogniu 1 1/2 godziny. Podawać z sosem waniliowym.