Legumina śląska

1 bułka wrocławska
4 szklanki mleka
3 łyżki stopionego masła
1 łyżka mąki
3 jaja
1/2 szklanki cukru
spora szczypta cynamonu
1 łyżka masła lub oliwy do wysmarowania formy

Bułkę pokroić w plasterki. Ułożyć na dnie wysmarowanego oliwą lub masłem naczynia żaroodpornego. Przygotować zalewę, mieszając mleko z jajami, cukrem, mąką i cynamonem. Zalać zalewą pierwszą warstwę bułki. Kiedy większość wsiąknie, znów ułożyć plasterki bułki, polać zalewą i tak do wyczerpania się składników. Piec w niezbyt nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170–180°C.
W oryginalnym przepisie radzi się pieczenie przez 3 godziny, jednak można upiec tę potrawę znacznie szybciej: kiedy naciśnięta pośrodku palcem stawia pewien opór, mniej więcej po 45 minutach, można ją podawać. Radzi się, aby stanowiła dodatek do delikatnej jarzynki, takiej jak zielony groszek lub szparagi.