Legumina ryżowa z jabłek

1/2 kg ryżu
7 jaj
1 szklanka z czubem cukru
5 dag migdałów
5 dag rodzynek
1 łyżka siekanej skórki cytrynowej
4 kwaskowe jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka oliwy do wysmarowania formy

Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z odrobiną cukru, cynamonem i połową skórki cytrynowej. Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody. Kiedy jest na wpół miękki, odcedzić. Jajka ubić z cukrem, pozostałymi migdałami, rodzynkami i cytrynową skórką. Na koniec, mieszając, dodawać po łyżce ryżu.
W wysmarowanej oliwą foremce ułożyć na dnie warstwę jabłek, a na nich ryż z dodatkami. Wypiekać leguminę w średnio gorącym piekarniku (170–180°C) około 30 minut. Wyłożyć gotową już leguminę na półmisek, odwracając ją jak babkę.
Ta legumina nie wymaga żadnego sosu, soczyste jabłka wystarczą w zupełności.