Legumina czekoladowa

8 jaj
15 dag cukru
4 łyżki mąki
20 dag startej czekolady
1/2 laski wanilii
1 łyżka oliwy lub masła do wysmarowania formy

Dzień przed przygotowaniem leguminy wybić jaja, oddzielając żółtka od białek.
Do żółtek dodać posiekaną wanilię i pozostawić w chłodnym miejscu. Następnego dnia utrzeć żółtka z cukrem, dodając pod koniec startą czekoladę, połowę mąki i pianę z 4 białek. Ucierać masę 10 minut w jedną stronę. Dodać resztę mąki i pianę z pozostałych białek. Ucierać co najmniej kilkanaście minut, po czym przełożyć masę do wysmarowanej oliwą formy i piec w średnio nagrzanym piekarniku (170–180°C) około 30 minut. Spróbować patyczkiem: jeśli będzie suchy, legumina jest gotowa. Podawać wyłożoną na talerz, jak babkę, ewentualnie z dodatkiem soku owocowego.