Łazanki z kapustą i grzybami

(8 porcji)
1 kg kapusty kwaszonej, 5 dag suszonych grzybów, 2 średnie cebule, 3 łyżki oleju, sól, łyżeczka pieprzu, 2 łyżki masła lub margaryny, półkilogramowa paczka gotowych łazanek.
1. Łazanki można też przygotować według przepisu na makaron, ciasto pokroić w kwadraty o boku 1 1/2 cm. Łazanki ugotować i odcedzić.
2. Kapustę przepłukać zimną wodą, posiekać i włożyć do garnka, zalać wodą, tak ,aby była przykryta, i gotować ok. 1 godz.
3. Namoczone grzyby ugotować, wywar dodać do kapusty.
4. Po ugotowaniu kapustę odcedzić na sicie i lekko odcisnąć.
5. Na patelni zrumienić 2 posiekane cebule z 3 łyżkami oleju, dodać odciśniętą kapustę, posiekane drobno grzyby, pieprz i sól. Smażyć stale mieszając.
6. Ugotowane łazanki wyłożyć na wysmarowany masłem żaroodporny półmisek, dodać przesmażoną kapustę z grzybami i wymieszać. Na wierzchu położyć wiórki masła i piec ok. 40 min w piekarniku.