Lazania z sosem mięsnym

(6–8 porcji)

9–12 płatów lazanii, 1/2 szklanki startego parmezanu lub innego ostrego żółtego sera
na beszamel: 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
na sos mięsny: 2 łyżki oliwy lub oleju, 1 nieduża cebula,
1 ząbek czosnku, 1 łodyga selera naciowego, 25 dag mielonego mięsa, 10 dag pieczarek, ewentualnie 1 pokrojona drobno marchew, 1 duża puszka obranych pomidorów (45 dag),
w razie potrzeby odrobina przecieru pomidorowego,
1 szklanka rosołu warzywnego z 2 kostek, sól, cukier, pieprz do smaku

Przygotować sos mięsny: na 2 łyżkach oliwy poddusić posiekaną drobno cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną marchew i łodygę selera oraz na koniec mielone mięso. Smażyć do momentu, kiedy mięso zmieni kolor. Wtedy dodać pomidory z puszki i szklankę rosołu i dusić, od czasu do czasu mieszając. Na pozostałej łyżce oliwy podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki i dodać do sosu mięsnego. Po 20–30 minutach sos jest gotowy: powinien odparować na tyle, aby zgęstniał. Przygotować beszamel: rozgrzać w garnku masło, wsypać mąkę i kiedy się spieni i zbieleje, dodać szybko mleko, energicznie mieszając. Gdyby pojawiły się grudki, można je rozbić mikserem ręcznym. Po 10 minutach gotowania i mieszania beszamel jest gotowy. Dno prostokątnego naczynia żaroodpornego (wielkości 20 na 30 cm lub nieco mniejszego, o brzegach wysokich co najmniej na 5 cm) posmarować lekko masłem, polać je cieniutką warstwą beszamelu, na nim ułożyć suche płaty lazanii, następnie warstwę sosu mięsnego, odrobinę beszamelu, znów lazanię i sos mięsny – aż do wyczerpania się składników. Kto lubi bardziej pożywne danie, może jeszcze pomiędzy poszczególnymi warstwami sypać po trochu startego sera. Ostatnią warstwę powinna stanowić lazania polana beszamelem i posypana suto startym serem. Zapiekać około 30 minut w piekarniku w temperaturze 180? C, do momentu, kiedy wierzch lekko się zrumieni. Kroić prostokątne porcje. Tak przyrządzoną lazanię można zamrażać lub odgrzewać.