Lazania serowa

(4–6 porcji)

10–12 suchych płatów lazanii, 4 łyżki startego parmezanu, 1 łyżka masła
na sos: 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, 15 dag sera ricotta, 2 łyżki startego parmezanu, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa, 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii

Przygotować sos: w garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć do momentu, kiedy zasmażka spieni się i zbieleje. Dolać mleko i mieszając gotować około 10 minut. Po zestawieniu z ognia dodać do beszamelu ricottę
i posiekaną bazylię oraz 2 łyżki parmezanu, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dno prostokątnego naczynia żaroodpornego posmarować lekko masłem, polać cienką warstwą beszamelu, ułożyć suche płaty lazanii, polać je beszamelem, lekko posypać parmezanem, znów ułożyć suche lazanie i polać beszamelem i tak dalej, aż do wyczerpania się składników. Ostatnią warstwę powinna stanowić lazania polana beszamelem i posypana pozostałym parmezanem. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 170-180? C, aż wierzch się zrumieni.