Kwiaty cukinii faszerowane

(4–6 porcji)

20 kwiatów cukinii, 1 szklanka mąki, ok. 1 1/2 szklanki wody, 25 dag mozzarelli, 1 puszeczka filetów anchois, sól, ok.
1/2 szklanki oliwy z oliwek, pieprz

Przygotować kwiaty cukinii: umyć, usunąć listki i słupki, osuszyć. Filety anchois opłukać, wysuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, posiekać, wymieszać z rozdrobnionym serem, doprawić pieprzem. Mąkę z odrobiną soli i pieprzu wymieszać z wodą, dolewając ją powoli, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 30 minut. Rozchylać kwiaty cukinii i wkładać w nie po trochu nadzienia, maczać w cieście i smażyć na rozgrzanej oliwie na chrupko. Podawać gorące.