Kwaśna pieczeń

1 1/2 kg wołowego mięsa na pieczeń
pieprz
2 liście laurowe
1 cebula
4–5 plasterków cytryny
1/2 łyżeczki drobno posiekanej skórki cytrynowej
2 łyżki octu
1/2 szklanki piwa karmelowego
duża kromka chleba (najlepiej żytniego)
sól
2 łyżki oliwy
na marynatę: 1 szklanka octu, 1/2 szklanki wody, 10 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe, 4 goŸdziki

Pieczeń zalać zagotowanym z wodą i wystudzonym octem. Posypać przyprawami, obciążyć i postawić w chłodnym miejscu. Po 8 dniach wyjąć mięso, opłukać je i posolić. Do garnka nalać oliwy, ułożyć na dnie kromkę chleba, a na nim mięso posolone, posypane pieprzem i pokruszonymi liśćmi laurowymi. Dodać kilka plasterków cytryny i posiekaną skórkę, wlać ocet i piwo. Szczelnie zakryć garnek i gotować na bardzo małym ogniu. Po 2 godzinach pieczeń powinna być gotowa. Mięso pokroić w plastry. Przecedzić sos i podać w sosjerce.