Kutia, wigilijna potrawa tradycyjna

1/2 kg maku, 1/2 kg specjalnie oczyszczanej pszenicy „na kutię”, 1/2 kg miodu, rodzynki, migdały, ewentualnie smażona skórka pomarańczowa.
1. Sparzyć mak i trzykrotnie zemleć, a jeśli mamy sitko do maku – wystarczy dwa razy.
2. Pszenicę ugotować w dużej ilości wody. Próbować czy już miękka i jeśli tak, wówczas odcedzić. Można ją przelać chłodną przegotowaną wodą .Kilkakrotnie w czasie studzenia poruszyć łyżką lub widelcem, aby się nie posklejała.
3. W minimalnej ilości wody rozpuścić miód.
4. Zmieszać mak, pszenicę i rozpuszczony miód.
5. Dodać umyte rodzynki i sparzone, obrane ze skórki, pokrajane na paseczki migdały. Wstawić kutię do lodówki.
Kutia trafiła na polskie stoły z Rusi i Litwy. Jest tradycyjną potrawą wigilijną, choć najpierw była obrzędową potrawą po nabożeństwach żałobnych. Nieco pogański charakter i tajemnicze pochodzenie kutii nie przeszkadza w delektowaniu się tym prawdziwym przysmakiem.
Kutia wymaga dość dużej ilości miodu. Nie można go zastąpić sztucznym lub cukrem -nie będzie to już ta sama potrawa. Kutię przygotowuje się tylko raz w roku, zatem warto przygotować ją według starego przepisu.