Kuskusowa sałatka

(4 porcje)

1 szklanka kuksusu, 10 dużych suszonych moreli, 2 łyżki siekanych drobno migdałów lub wiórków kokosowych, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 4 łyżki siekanego szczypiorku
na sos: 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy, sól i pieprz do smaku
do przybrania: 6–8 listków mięty

Kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu: najlepiej umieścić wszystko w słoiku, zakręcić i zmiksować. Morele pokroić w cienkie paski. Do przygotowanego kuskusu dodać morele, posiekany szczypiorek, migdały lub wiórki kokosowe oraz cynamon, starannie wymieszać, polać sosem i jeszcze raz wymieszać. Wierzch przybrać listkami mięty. Sałatka ta najsmaczniejsza jest na zimno, ale może być podana także na ciepło.