Kurki na sposób francuski

(4 porcje)
Głęboki talerz oczyszczonych kurek, 2 duże ząbki czosnku, 2 łyżki oleju lub oliwy, duży pęczek natki pietruszki, sól, pieprz.
1. Oczyszczone dokładnie kurki wielokrotnie płukać w wodzie, aż nie będzie już piasku. Jeśli są duże, posiekać je.
2. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę lub olej, dodać posiekany czosnek i chwilę razem poddusić, po czym wsypać kurki i smażyć ok. 15 minut.
3. W trakcie smażenia sprawdzać, czy grzyby są dość miękkie. Dodać sól i pieprz. Wrzucić umytą, drobno usiekaną natkę.
Podawać z lekko posmarowaną masłem bułką.
W czasie smażenia trzeba uchwycić ten moment, kiedy kurki są już miękkie, bo póŸniej robią się nieco twarde i trzeba je jeszcze bardzo długo dusić.