Kurczę po polsku z nadzieniem z kajzerki

Kurczak wagi 1 1/2 kg , 5 łyżek masła lub masła roślinnego, 4 kopiaste łyżki siekanej natki pietruszki, 1 1/2 czerstwej kajzerki,1/2 szklanki mleka, jajko, wątróbka, sól, ewentualnie 1/2 łyżeczki cukru.
Postępuje się dokładnie tak samo, jak przy przyrządzaniu „Kurczęcia po polsku z nadzieniem z tartą bułką”, tyle tylko, że zamiast bułki tartej używa się namoczonej w mleku i dobrze odciśniętej w rękach kajzerki. Jeśli potrawę robi się ręcznie – wówczas taką rozmoczoną bułeczkę utrzeć razem z masłem i usiekaną wątróbką. Dalsze prace, jak w przepisie poprzednim.
Po upieczeniu lub uduszeniu kroi się kurczaka na 6 części do każdej dodając nieco nadzienia.