Kurczę po polsku na różne sposoby; Kurczę z nadzieniem wątróbkowym z tartą bułką

(6 porcji)
Kurczak wagi ok. 1 1/2 kg, 5 łyżek masła lub margaryny , 4 kopiaste łyżki siekanej natki pietruszki, ok. 5 łyżek tartej bułki, jajko, 1-2 kurze wątróbki, sól ,ewentualnie 1/2 łyżeczki cukru.
1. Sprawionego kurczaka nasolić wewnątrz i z zewnątrz.
2. W miseczce rozetrzeć masło z żółtkiem, usiekaną wątróbką, siekaną natką pietruszki i tartą bułką. Jeżeli używa się malaksera, wszystkie te składniki wrzuca się po prostu do kielicha malaksera, bez konieczności uprzedniego siekania. Posolić, posłodzić do smaku.
3. Ubić pianę i ręcznie, ostrożnie zmieszać z przygotowaną poprzednio masą.
4. Napełnić tuszkę, zeszyć wyparzoną igłą i bawełnianą nitką.
5.Obsmażyć na maśle starając się nie spalić tłuszczu. Podlewając odrobiną wody, dusić do miękkości lub upiec w piekarniku. Piekąc kurczaka w piekarniku polewać go jak najczęściej najpierw tłuszczem, potem wytworzonym sosem.
Upieczonego kurczaka dzieli się na 6 części dodając po kawałku nadzienia.