Kurczak z ananasami, według przepisu Grażyny
(8 porcji)
Kurczak ok. 1 1/2 kg, puszka kompotu ananasowego, 2 cebule, garść rodzynków, 1/2 szklanki sosu sojowego, 2 łyżki wina wytrawnego – białego lub czerwonego, łyżka mąki ziemniaczanej, olej.
1. Kurczaka pokroić na 8 części, włożyć do salaterki, zalać zaprawą przygotowaną z wina i sosu sojowego i pozostawić w niej na ponad 1 godz. (im dłużej tym lepiej).
2. Kurczaka wyjąć z zaprawy i na oleju obsmażyć, aż zbrązowieje, następnie przełożyć do ogrzanego żaroodpornego naczynia.
3. Na tej samej patelni, w oleju pozostałym ze smażenia kurczaka, usmażyć na złoto cebulę pokrojoną w spore kostki, dodać zaprawę, w której leżał kurczak i zalewę z kompotu z ananasa, włożyć kurczaka i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, czyli ok. 20 min.
4. Miękkiego kurczaka zdjąć z patelni i ponownie włożyć do żaroodpornego naczynia.
5. Do sosu pozostałego na patelni włożyć rodzynki, ananasa oraz wlać rozmieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną, wszystko zagotować, aby sos zgęstniał.
6. Tak przygotowanym sosem polać kurczaka, razem zagrzać w piekarniku i podawać z ryżem ugotowanym na sypko.