Kurczak w sosie curry

(8 porcji)
Kurczak ok. 1 1/2 kg, 3 cebule, kostka rosołowa rozpuszczona w szklance wody, olej, łyżka przyprawy do zup, 3 łyżeczki curry, garść rodzynek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki, szklanka śmietany, łyżka cukru, pieprz, sól.
1. Kurczaka natrzeć roztartym z solą czosnkiem, skropić olejem i upiec w piekarniku.
2. Po ostygnięciu obrać mięso z kości, tak aby go nie poszarpać.
3. W dużym rondlu zrumienić na oleju drobno posiekaną cebulę, podlać szklanką wody i wrzucić kostkę rosołową, gotować na małym ogniu ok. 10 min.
4. Do ugotowanego rosołu dodać przyprawę curry, opłukane rodzynki, pieprz, sól do smaku, pamiętając, że rosół w kostce jest dość słony, oraz przyprawę do zup, sos zaprawić mąką rozmieszaną z zimną wodą i gotować kilka minut.
5. Do pachnącego, aromatycznego sosu można włożyć kilkanaście orzeszków arachidowych, łyżkę cukru, śmietanę, zagotować. Odstawić z ognia i pozostawić pod przykryciem na 10 min. Dodać kawałki kurczaka.
Kurczak w sosie curry jest jedną z tych potraw, które znalazły się na polskich stołach dzięki podróżom i modzie na potrawy kuchni orientalnej. Kurczaka w sosie curry najlepiej podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Danie to można „powiększyć” przez dodanie konserwowej fasolki szparagowej, która doskonale smakuje z sosem curry.