Kurczak w dziwnych kształtach według przepisu Anety

(6 porcji)
70 dag filetów z piersi kurczaka, 6 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki oleju, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina , duża cebula, ząbek czosnku, garść rodzynek, sól, pieprz, ostre przyprawy typu chili, papryka.
1.Mięso pokroić na nieduże kawałki wzdłuż włókien na 5-6 części.
2. Przygotować sos-zaprawę: połączyć sos sojowy, olej, czerwone wino, sól, pieprz, ostre przyprawy, drobno posiekaną cebulę i roztarty czosnek.
3 .Pokrajane mięso kurczaka włożyć do salaterki i zalać sosem, przykryć salaterkę talerzem i wstawić do lodówki na kilka godzin (im dłużej, tym lepiej).
4. Mięso wyjąć z zaprawy i smażyć na gorącym oleju bezpośrednio przed podaniem na stół. Pod koniec smażenia można dodać garść rodzynek.
Mięso kurczaka w wyniku smażenia przybiera dziwne kształty, podawane z ryżem i zieloną sałatą wygląda bardzo apetycznie.
Danie to jest wygodne dla osób pracujących :kurczaka można przygotować wieczorem poprzedniego dnia i pozostawić w lodówce, gdzie mięso dobrze skruszeje, zaś następnego dnia wystarczy je tylko szybko usmażyć.