Kura z ryżem

1 kura
20 dag ryżu
sól
1 łyżka mąki
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
1/2 szklanki białego wytrawnego wina

W garnku umieścić pokrojoną na ćwiartki kurę, dodać szklankę wody i sól. Dusić kurę pod przykryciem.
Ryż wypłukać, przełożyć do garnka, zalać szklanką wody i dodać sól. W miarę jak ryż będzie absorbować wodę, dolewać wywaru spod kury. Kiedy zarówno ryż, jak i mięso będą miękkie, przyrządzić sos: wyjąć z wywaru kurę, dodać rozrobioną z łyżką zimnej wody mąkę, wino i sok cytrynowy oraz pieprz. Zagotować. Kiedy sos lekko zgęstnieje, odstawić. Ryż rozłożyć na półmisku, na nim kawałki duszonej kury i polać wszystko częścią sosu. Pozostały sos podać w sosjerce.