Kumkwat

Można o nim powiedzieć „wielki mały owoc”, bowiem mimo że niewielkich rozmiarów (najmniejszy wśród wszystkich jadalnych rutowatych), ma niezwykłe walory. Kumkwat to cytrus o rozmiarze niewielkiej śliwki, pięknym pomarańczowym kolorze, posiadający jadalną skórkę, zawierającą szczególnie dużo cukrów, oraz miąższ bogaty w wiele wartościowych składników, w tym dużą ilość witaminy A i C wzmacniających organizm. Kumkwat pomaga także wychwytywać wolne rodniki. Skórki kumkwatów nie powinny być spryskiwane żadnymi preparatami (producenci twierdzą, że tak właśnie jest), gdyż zjada się je w całości. Olejki eteryczne nadające kumkwatom charakterystyczny zapach mieszczą się w skórce, stąd dobra rada: zanim zaczniemy je zjadać, potrzymajmy je chwilę w dłoniach, a nawet poobracajmy lekko ogrzewając, aby owe miłe aromaty mogły się uwolnić. Znakomicie smakują zamrożone kumkwaty potraktowane jako owocowa kulka lodu do drinków.