Kulki z karpia
(12 porcji)
2 kg karpia, 6 łyżek mąki macowej lub zmielonych płatków dietetycznych albo tartej bułki, 6 cebul, 2 marchwie, 5 jaj (3 ugotowane na twardo, 2 surowe), łyżeczka pieprzu, 3 łyżki cukru, sól.
1. Rybę sprawić, odkroić głowę, ogon, opłukać tuszkę i przekroić wzdłuż na połówki, usuwając kręgosłup i większe ości, pokroić na mniejsze części.
2. Pokrojoną rybę zemleć razem ze skórą i drobnymi ościami oraz 3 jajkami ugotowanymi na twardo i 3 pokrojonymi cebulami.
3. Do masy rybnej dodać mąkę macową lub tartą bułkę, pieprz, sól, cukier i 2 surowe jajka, dobrze wszystko wyrobić i uformować kulki wielkości połowy pączka.
4. Przygotować wywar z jarzyn. Do szerokiego rondla włożyć pokrojone w plastry 3 cebule, 3 marchwie, głowę, płetwy i ogon, zalać 8 szklankami zimnej wody, posolić i zagotować.
5. Kulki wkładać do wrzącego wywaru i gotować ok. 1 godz. i 15 min. na bardzo małym ogniu. Po ugotowaniu zostawić w wywarze aż do ostygnięcia.
6. Kulki ułożyć w salaterce, przybrać plasterkami marchwi i zalać przecedzonym przez sito wywarem ,w którym się gotowały.Ostudzone wstawić do lodówki.
Podawać z chrzanem lub przyprawionym na ostro majonezem i pieczywem.