Kulki rybne mamy Oli
(6 porcji)
1 kg filetów rybnych, 3 duże cebule, 3 marchwie, pietruszka, kawałek selera, por, 6 łyżek cukru, sól, pieprz, łyżka masła lub masła roślinnego, 3 łyżeczki żelatyny, imbir, 2 jajka.
1. Opłukane filety zemleć razem z dużą cebulą.
2. Do zmielonej ryby dodać 2 jajka, sól, pieprz, 5 łyżek cukru i wszystko wymieszać.
3. Z tak przyrządzonej masy formować kulki.
4. Z jarzyn i pozostałej cebuli, pokrojonych w plastry, przygotować wywar.
5. Do wrzącegowywaru włożyć kulki i gotować na małym ogniu 1 godz. 20 min.
6. Pod koniec gotowania posolić, dodać pieprz, łyżkę cukru, masło, imbir.
7. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej wody i zostawić na 20 min., połączyć z ok. 2 szklankami przecedzonego wywaru. Zagotować i ostudzić.
8.Kulki ułożyć na głębszym półmisku, udekorować plasterkami marchwi i zalać przecedzonym wywarem zmieszanym z rozpuszczoną żelatyną, ostudzić.
Podawać z chrzanem lub majonezem z chrzanem i pieczywem.