Kulebiak z kapustą

na ciasto: 1/4 l mleka, 1/2 kg mąki, 3 dag drożdży, 1 dag cukru, 3 żółtka, 6 dag masła
na farsz: 1 główka kapusty, 6 dag masła, 1 cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2 jaja na twardo, oliwa, tarta bułka

Przesiać do miski pół szklanki mąki, zalać wrzącym mlekiem, wymieszać łyżką i rozcierać, aby usunąć grudki. Gdy przestygnie, wlać rozrobione z mlekiem, cukrem i mąką drożdże, wymieszać i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać żółtka i resztę soli. Wyrabiać rękami kilka minut, wlać roztopione masło, jeszcze chwilę wyrabiać, aż masło zostanie wchłonięte, i ponownie odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. W tym czasie obgotowaną kapustę wycisnąć, posiekać i przesmażyć z cebulą, dodać soli, cukru i pieprzu do smaku. Jaja pokroić w cienkie plasterki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, ułożyć plastry jajka, nałożyć równą warstwą kapustę, zwinąć ciasto w rulon jak struclę i ułożyć ostrożnie w wąskiej formie do pieczenia wysmarowanej oliwą i wysypanej tartą bułką. Piec pół godziny w temperaturze 180? C.