Kugel ziemniaczany

1 1/2 kg ziemniaków
3 jaja
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki soli
1 łyżeczka do kawy świeżo zmielonego pieprzu
2 cebule
5 łyżek oleju

Utrzeć ziemniaki na tarce i wyłożyć na sito, aby ociekły. Dodać drobno startą cebulę, sól, pieprz, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i 4 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do wysmarowanego łyżką oleju naczynia. Zapiekać w nagrzanym do 180°C piekarniku godzinę lub nieco dłużej. Kiedy wierzch apetycznie się zarumieni, kugel jest gotowy. Podawany na ciepło ze śmietaną stanowi główne danie obiadowe.
Kugel to kolejna szabatowa potrawa, która może być spożywana albo na ciepło, albo na zimno. Przygotowuje się go zarówno na słodko, jak i z dodatkiem ryb, mięsa, kasz i warzyw. Nazwa „kugel” pochodzi od hebrajskiego słowa określającego kształt naczynia do zapiekania. Umiejętność przyrządzania kugla była ważną umiejętnością każdej dobrej żydowskiej gospodyni.