Krokiety

(4 porcje)
6 sporych ziemniaków, łyżka masła lub margaryny, jajko, mała cebula, 4 łyżki smalcu lub oleju z masłem, sól, pieprz.

1. Ugotowane ziemniaki dokładnie utłuc, praską do puree lub tłuczkiem z otworkami, który działa tak, jak maszynka do mielenia.
2. Na maśle zrumienić na złoto drobno pokrajaną cebulę.
3. Dodać do rozdrobnionych ziemniaków cebulę, sól, pieprz oraz żółtko albo całe jajko, jeśli masa jest zbyt gęsta.
4. Formować niewielkie krokiety w kształcie kotletów, paluszków czy kopytek, obtaczać w tartej bułce, smażyć na złoto na smalcu.
Doskonale nadają się do ryby ,cielęcej pieczeni, befsztyków lub pieczeni wieprzowej. Jest to także smaczne spożytkowanie pozostałych z poprzedniego dnia ziemniaków.