Krewetki w egzotycznym kokosowym sosie

(4 porcje)

2 świeże ostre papryki lub 1 zielona słodka papryka i 1/2 łyżeczki sosu tabasco, 1 duża cebula, 1 palczatka cytrynowa, 4 listki bazylii, 1 łyżka mielonej kurkumy, 2 cm świeżego imbiru, 1 szklanka mleczka kokosowego, 50 dag surowych dużych krewetek bez skorupek, 3 łyżki wiórków kokosowych

Pokrojoną paprykę, posiekaną cebulę i obraną z wierzchniej skórki i pokrojoną na kawałki palczatkę zmiksować. Przełożyć masę do garnka o grubym dnie, dodać posiekaną bazylię, kurkumę, posiekany imbir, szklankę wody i gotować 8 minut, aby woda odparowała. Dodać mleczko kokosowe i umyte krewetki, posolić sos do smaku. Gotować około 5 minut. Krewetki powinny w tym czasie stać się jędrne, co oznacza, że są gotowe. Potrawę posypać wiórkami kokosowymi, które można uprażyć na suchej patelni.