Kreplach

na ciasto: 2 szklanki mąki, 2 jaja, sól, zimna woda w takiej ilości, aby połączyć składniki
na nadzienie: 1 szklanka zmielonego lub posiekanego mięsa z kurczaka, 1 nieduża cebula, 1 ząbek czosnku, 6 łyżek oleju lub tłuszczu z kurczaka, sól, pieprz

W misce wymieszać mąkę z solą, jajkami i odrobiną wody. Wyrabiać ciasto, aż stanie się jednorodne, elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki.
Uformować z ciasta kulę, nakryć miseczką i odstawić na pół godziny.
W tym czasie przygotować farsz. Na rozgrzanym tłuszczu z kurczaka lub oleju lekko zrumienić drobno posiekaną cebulę. Dodać zmielone lub posiekane mięso z kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę, doprawiając pieprzem i solą.
Ciasto po kawałku rozwałkowywać i kroić na kwadraty o boku 7–8 cm. Nakładać na każdy kwadrat po trochu nadzienia, zwilżyć brzegi i składać w trójkąt, mocno zlepiając. Gotować pierogi 5 minut we wrzącej wodzie, po czym wyjmować łyżką cedzakową. Można je następnie przysmażyć na oleju lub kurzym tłuszczu.
Pierożki kreplach z rozmaitym nadzieniem podaje się z okazji różnych świąt żydowskiego kalendarza: na wigilię Jom Kipur pierożki z kurzym mięsem (symbolizują sprawiedliwość Boga i jego łaskawość), na święto Purim z farszem bakaliowym, a na święto Szawuot – z serem.