Krem waniliowy do gruszek
2 szklanki mleka, 4 żółtka, paczka cukru waniliowego lub kawałek laski wanilii, łyżka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru, 6 gruszek z kompotu.
1. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem waniliowym w 1/2 szklance zimnego mleka, po czym wlać do pozostałego mleka – zagotować.
2. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i wlewać do nich wrzące mleko stale ubijając.
3. Do garnka z wrzącą wodą wstawić naczynie z utartymi żółtkami i ubijać na parze do zgęstnienia.
4. Kremem zalać połówki gruszek ułożone na półmisku i dobrze oziębić.
Komentarze
Mam pytanie, czy liczba „46” to Państwa jakaś ulubiona? Już któryś z kolei przepis jest przeznaczony chyba dla kompanii wojska. A tak na serio to chyba jakiś złośliwy chochlik grasuje na stronce i zjada pauzę pomiędzy cyferkami. Przepraszam, że się tak zawzięłam na tą stronkę, ale jak już tu dotarłam to studiuję ją dogłębnie. Serdecznie pozdrawiam. Haliczek 🙂
Już poprawione, dziękuję za uwagi. A przy okazji – wojsko też musi jeść.