Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym
(4 porcje)
12 ziemniaków , jajko, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, 3 łyżki tartej bułki ,2 łyżki margaryny lub smalcu do smażenia.
Na sos grzybowy: 4 – 5 suchych grzybów, łyżka masła, łyżka mąki, sól, pieprz.
1. Ziemniaki ugotować, zemleć lub dokładnie utłuc. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz do smaku .Wyrobić ciasto, które powinno być nieco rzadsze niż na kopytka.
2. Formować z ciasta kotlety, obsypać je mąką lub bułeczką tartą i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
3. Namoczyć umyte grzyby, potem ugotować je do miękkości, pokroić na drobne paseczki.
4. Rozgrzać łyżkę masła z łyżką mąki, dolać wywar z pokrojonymi grzybami, zagotować, przyprawić solą i pieprzem. Sos podać w sosjerce.
Takie właśnie kotlety ziemniaczane były tradycyjnym postnym daniem w wielu polskich domach. Ten przepis pochodzi z domu łódzkiego.