Kotlety z grochu

1/2 kg łuskanego grochu, 2 cebule, 2 łyżki margaryny,
2 jajka, czerstwa bułka, 1 szklanka mleka, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki majeranku, bułka tarta, oliwa z oliwek, sól, pieprz

Przebrać groch i namoczyć w przegotowanej chłodnej wodzie. Po
3-4 godzinach ugotować w tej samej wodzie, odparowując jej jak najwięcej. Ugotowany groch odcedzić. Namoczyć bułkę w mleku i wycisnąć. Obrać cebulę i posiekać, a potem podsmażyć na margarynie. Zmielić w maszynce do mięsa groch, bułkę i cebulę. Dodać do masy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, rozbełtane jajka, sól i pieprz. Wymieszać. Uformować kotlety i obtaczać je w tartej bułce. Smażyć na oliwie na złoty kolor. Podawać z surówką.