Kotlety pożarskie
(6 porcji)
1/2 kg mięsa z kury lub mielonego z indyka, natka pietruszki, jajko, kromka namoczonej bułki, sól, pieprz, bułka tarta, do smażenia 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła lub smalec
1. Mięso kurze zemleć, dodając jedną kromkę czerstwej namoczonej bułki. Jeśli używa się gotowego mielonego mięsa z indyka ,połączyć je z namoczoną i odciśniętą bułką.
2. Do zmielonego mięsa dodać żółtko, sól, pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki.
3.Ubić sztywną pianę z białka, ostrożnie wymieszać ją z mięsem.
4. Formować owalne, niezbyt grube kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć je na tłuszczu gorącym, ale nie wrzącym.
Według przepisów w dawnych książkach kucharskich kotlety pożarskie powinny składać się z płata kurzego mięsa obłożonego siekaną cielęciną z włożoną w środek kostką z kurzego skrzydełka. Jednak w tej formie, jako zbyt skomplikowane, nie mają chyba zastosowania w nowoczesnej kuchni.
Kotlety pożarskie doskonale smakują podawane na przysmażonej na maśle grzance z delikatnej bułki lub z tłuczonymi ziemniakami utartymi ze słodką śmietanką , z dodatkiem mizerii lub sałatki z cykorii.