Kotlety de volaiIle
(4 porcje)
4 pojedyncze filety z kurzej piersi , 1/2 kostki masła, 4 oczyszczone z mięsa kostki, 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła lub smalcu do smażenia, sól, bułka tarta, jajko.
1.Rozbić dość mocno płaty mięsa .Uważać, aby mięso nie było porozrywane.
2. Na każdym płacie kłaść pośrodku wałeczek masła i kostkę oczyszczoną z mięsa. Posolić.
3. Zwijać mięso w dość ścisły wałeczek, tak aby masło było w środku, a kostka nieco wystawała. Obtoczyć w rozbitym z odrobiną wody jajku i następnie w tartej bułce.
4. Smażyć w dużej ilości tłuszczu, rozgrzanego, ale nie wrzącego, na złoty kolor. Konieczne jest ścisłe zwinięcie mięsa, aby topiące się masło nie wypłynęło, lecz dopiero przy krojeniu na talerzu smakowicie wypływało ze środka kotleta.